100 procent groene stroom

ProSECCo

Hele wijk ‘off-the-grid’ dank zij 100 procent groene stroom In Gorinchem (Nederland) is een hele nieuwbouwwijk van maar liefst 50 huishoudens gebouwd dat ‘off-the-grid’ zal zijn. Dit, dankzij opslag van 100 procent groene stroom uit zonnepanelen. Een tot nog toe vrij uniek project, met de bruisende naam “ProSECCo”. 100 procent groene stroom dankzij energieopslag Zoals Lees meer »

Allocatie en Reconciliatie van verbruikte elektriciteit

allocation-pie-chart

Wat betekent allocatie en reconciliatie van verbruikte elektriciteit? Het allocatieproces Het allocatieproces, of allocatie van de verbruikte elektriciteit, is het eigenlijk vaststellen van het elektriciteitsverbruik per tijdseenheid – normaliter per kwartuur – door de netbeheerder; dit gebeurt telkens ex-post, namelijk de dag na verbruik.  De werkelijk totaal afgenomen en/of getransporteerde hoeveelheid elektriciteit wordt hierbij toegewezen Lees meer »

Nominatie van elektriciteit

injectie = afname

Waarom nominatie van elektriciteit? Omdat een netwerk steeds ‘in balans’ dient te zijn, moeten de netbeheerders weten hoeveel elektriciteit uit het netwerk zal vertrekken (afgenomen worden) en hoeveel elektriciteit in het netwerk zal geïnjecteerd worden op een welbepaald ogenblik.  Daarom moeten elektriciteitsproducenten dit vooraf inschatten en – doorgaans de dag voordien – “nomineren” aan de Lees meer »

Obama’s plan tegen de klimaatverandering

Obama's plan against climate change

Aankondiging van Obama’s plan tegen de klimaatverandering Op de website van the witte huis, kan je de aankondiging vinden van president Barak Obama’s plan tegen klimaatverandering die hij a.s. dinsdag zal voorstellen in Georgetown University. Je kan deze aankondiging en het respectievelijke YouTube filmpje vinden op de website van het Witte Huis (klik op de Lees meer »

Energie-eilanden voor energie opslag

Energie eiland (VRT)

Wie enigszins het Belgisch energiebeleid volgt, is ongetwijfeld op de hoogte van de plannen om energie-eilanden voor energie opslag in de Noordzee te bouwen. Hoewel minister Vande Lanotte, huidige minister van de Noordzee, het idee heel genegen is, opperde baggeraar DEME, uit monde van haar CEO Alain Bernard, reeds in 2011 het idee ‘iLand’ (bron Lees meer »