100 procent groene stroom

Hele wijk ‘off-the-grid’ dank zij 100 procent groene stroom

In Gorinchem (Nederland) is een hele nieuwbouwwijk van maar liefst 50 huishoudens gebouwd dat ‘off-the-grid’ zal zijn. Dit, dankzij opslag van 100 procent groene stroom uit zonnepanelen. Een tot nog toe vrij uniek project, met de bruisende naam “ProSECCo”.

100 procent groene stroom dankzij energieopslag

Zoals in onderstaande figuur afgebeeld, zal deze 100 procent groene stroom opgeslagen worden d.m.v. accu’s. Zowel accu’s binnen in de woningen als daarbuiten; in de wijk dus. Deze laatste zullen door de netbeheerder beheerd worden.

ProSECCo

Slimme energie efficiëntie

Naast opslag, zullen de bewoners ook de efficiëntie zelf kunnen optimaliseren. Dankzij meetapparatuur en een applicatie die hen inzichten zullen bezorgen in hun energieverbruik. Mede dankzij die inzichten zullen ze o.a. sommige apparaten kunnen ‘programmeren’ in functie van de elektriciteitstarieven. Die tarieven variëren volgens het principe van vraag en aanbod. Apparaten zullen zodoende aanschakelen bij goedkopere stroom tijdens de daluren en uitschakelen bij duurdere energie tijdens de piekuren.

Veelbelovend proefproject

Hoewel het idee van programmeren van apparaten op basis van vraag en aanbod niet meer nieuw is, kan dit proefproject als heel innovatief beschouwd worden. Niet alleen wegens de schaal, maar ook door de combinatie van energieopslag en energie efficiëntie. Bovendien, zal het als ‘business case’ dienen ter evaluatie van de haalbaarheid van energieopslag van groene stroom in residentiële wijken. Onnodig te melden dat de resultaten van dit project met veel belangstelling zullen gevolgd worden door talrijke partijen wereldwijd. Want 100 procent groene stroom dankzij energieopslag is een ideaal scenario in de strijd tegen de klimaatopwarming en als oplossing voor de energie uitdaging. En tevens een belangrijke schakel in de slimme netten van de toekomst.

 Bron: afbeelding